onsdag 12 september 2007

Mamma Pappa Bomb - en utsläppsrätt?

När jag var liten lekte vi Mamma Pappa Barn. I alla fall jag som ville vara med de söta flickorna. Nu har vi fått ett nytt begrepp. Likt religiösa fundamentalister har USA och Ryssland med viss stolthet blivit föräldrar till "Alla moders och faders bomber". Två tvillingar som är lika som bär. Båda kan jämföras med kärnvapen i styrka, men ger inte den bieffekt som de senare haft. De är mer miljövänliga!

Så bra då. Är det en del av Kyotoavtalet? Hur stort är utsläppet från dessa bomber. Beskrivningen av bombtypen som SvD ger kan få en att fundera:

Tekniken, som även brukar benämnas termobariska laddningar, bygger på att en lättantändlig dimma sprids ut över ett stort område. Den eldboll som uppstår då dimman antänds skapar en kombination av tryckvåg, hetta och vakuum av sådan intensitet att människor och byggnader slits sönder eller förintas.

Ekonomisk tillväxt går ofta hand i hand med användning av energikällor. Inom EU har våra nya medlemmar i öst tillgångar som de vill använda, och kol och olja är ju inte helt fel om vi bara vill minska växthuseffekten. Skitiga moln ger skugga som svalkar. Vad skall då EG-domstolen ta för beslut?

Varför är det så mycket "antingen eller" istället för "både och". Fast det är klart. Nu kommer vi att använda både fler bomber och elda med ved och kol. Åtminstone i ett globalt perspektiv.

...

Inga kommentarer: