torsdag 20 september 2007

Anders är stolt och Göran är hård

Det är en leende finansminister som stolt visar upp sin lunta:

Arbetslösa och sjukskrivna - det är två grupper som har mycket att vinna på årets budget enligt finansminister Anders Borg. Till SvD.se:s reporter på plats vid Finansdepartementet säger han att satsningar på nystartsjobb och rehabilitering för sjukskrivna är viktiga delar av årets budget.(SvD 070920)

En befogad fråga är om jobben till dessa grupper dyker upp under 2008, bara för att de ekonomiska förutsättningarna försämras?

Minskad ersättning är nog den starkaste styrparameter som går att använda på dessa grupper. Det handlar om besparningar på miljardbelopp, som i stället kommer att användas till rehabilitering och företagshälsovård.

Det jag saknar är den politiska kopplingen till arbetsgivarna. Just nu är det högkonjunktur och som lättast att få folk i arbete, men förmodligen når vi strax toppen. Vilka tydliga styrparametrar finns för att få företagen att anställa folk från dessa svaga grupper? Att det inte är lika dyrt längre att ha folk anställda är ett tunt argument. Det kommer att krävas en kraftfull rehabilitering och utbildning av de långtidsarbetslösa även på företagen. Räcker anslagen i budgeten till för det?

Satsningen på AMS- och vuxenutbildning har dragits ner, men det behövs utbildning för anpassa de sökande till de nya jobben. Skall arbetsgivarna ta fram paketlösningar på utbildning för de långtidssjukskrivna? Att satsa mer på företagshälsan är bra, men hjälper i första hand dem som redan har ett arbete.

Socialminister, Göran Hägglund får stå för "hård men rättvis" i morgonnyheterna från SVT.

Kvinnor får generellt en sämre rehabilitering än vad män får, och det här måste vi ändra på…
Han syftar säkert på de 3,4 miljarder som i budgeten kommer att satsas på bl.a. rehabilitering. Det är bra men det skulle vara ännu mer intressant att få veta hur det skall gå till. Hur når regeringen de sjuka och arbetslösa som mest behöver hjälpen?

Det är här kristdemokraternas område. Under hösten får vi säkert se de lösningar som hör ihop med budgeten. Att få ut som människor på arbetsmarknaden som nästan slutat hoppas är en stor uppgift. Jag är förväntansfull och önskar dem lycka till.

...

Inga kommentarer: