lördag 8 september 2007

DE KAN JU ÄTA WIENERBRÖD

SvD brännpunkt svarar Filippa Reinfeldt på gårdagens artikel i SvD och hon anser att den är grovt missvisande. Hon väljer att citera en minst sagt intressant kommentar av de tjänstemän som skrivit rapporten:

"För modellens syfte har det inte funnits behov av att göra individuella antaganden för varje mottagning. Att använda modellen för att dra slutsatser för en enskild mottagning är därför inte möjligt - svaret blir inte korrekt."

Men detta försvarar inte politikerna bakom modellen. Det speglar bara vad beslutet får för konsekvenser. Tjänstemän tar fram modeller utifrån de direktiv de förhoppningsvis fått från berörda politiker. Allt annat skulle vara oacceptabelt. Det är just modellens svaghet som SvD belyser och som Filippa utan att förstå det erkänner rakt av.

Om snedfördelning mellan rika och fattiga områden stämmer bara till hälften, så är det för mig skrämmande. Som kristdemokrat ser jag inte att denna omfördelning är förenlig med vår värdegrund och det är bekymmersamt.

Vidare säger Filippa:

"Vilka mottagningar som blir populära eller mindre populära går inte att räkna ut på förhand. Varken politiker eller tjänstemän kan veta vad medborgarna kommer att efterfråga. Däri ligger poängen; det är patienterna själva som väljer."

Det betyder att ingen konsekvensanalys är gjord eller om jag skall tolka Filippa välvilligt – inte behöver göras. I den moderata landstingsvärlden finns inte socioekonomiska skillnader mellan innerstad och förort eller Östermalm och Rågsved.

Den avsaknad av egen analysförmåga som Filippa Reinfeldt uppvisar och de ordval hon använder i övrigt gör mig oroad. Jag tror faktiskt att hon är lika uppriktig som Marie Antoinette var när hon sa:

" ...Om folket inte har bröd, kan de ju äta Wienerbröd"


Min vän Henrik Ehrenberg har hunnit bli mer frustrerad än jag. Det hedrar honom att han redan förra veckan markerade sin egen ståndpunkt. Nu tar jag upp frågan igen. Någon kan väl svara?

Vem rycker först ut till försvar av Vårdval Stockholm? Varför är ni övriga landstingspolitiker så tysta?


...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju precis detta jag hade hoppas på från kristdemokratiskt håll. Värdegrunden finns där, det gäller bara att dra rätt slutsatser. ;-)

Om vi kan få höra lite från de kristdemokrater som sitter i landstingsfullmäktige vore det ännu bättre. Landstingsrådet Stig Nyman (kd) har dock uttalat sig i frågan och delar inte dina och Henrik Ehrenbergs slutsatser, får man väl ändå säga.

Peter Andersson - http://peterlandersson.blogspot.com fick en intressant kommentar på sin blogg nyligen från en ”Tystad landstingstjänsteman”.

Citat/
”Borgarna vill gärna beskriva Vårdval Stockholm som en valfrihetsreform. Och för den som är frisk är den onekligen det.

En frisk kvinna i Rågsved eller Hässelby som pendlar in till stan varje dag kommer sannolikt att "lista sig" i närheten av sitt jobb. Då försvinner hennes resurser från vårdcentralen där hon bor och förs till stan. Kvar i förorten blir kroniker, handikappade, långtidssjukskrivna och äldre. De som inte har något val men har ett större vårdbehov.

Vårdcentralen i Rågsved eller Hässelby får samma resurser per patient för dessa personer med större vårdbehov som vårdcentralen i innerstaden får för de friska patienterna från förorten som sannolikt aldrig besöker dem.

Detta är den troliga utvecklingen av Vårdval Stockholm i en region med rörlig befolkning. Pengarna kommer vandra mot centrum, behoven kommer bli kvar i periferin.

Men detta är effekter som INTE visats i siffrorna i SvD och Aftonbladet. Effekterna blir alltså sannolikt betydligt större och brutalare än det som redan redovisats.

Mvh
Tystad landstingstjänsteman”
/Slut citat