måndag 24 september 2007

Blir patientsäkerheten bättre av bestraffning?

Stig Nyman, en av Stockholms landstings- och sjukvårdspolitiker, tar upp problematiken med felbehandlingar inom svensk sjukvård. Han ställer frågan vem som ska betala alla vårdskador och svarar:

…vårdgivaren måste få känna av ekonomiskt om det blir vårdskador som kan förutses eller förebyggas.
Stig Nyman tycker att vi bör ta fram ett system utifrån amerikansk praxis.

…Där är man ganska duktiga på patientsäkerhet eftersom man annars råkar ut för försäkringsbolag som begär svindlande skadeståndsbelopp. Översatt till svenska förhållanden kan man tänka sig ett system där vårdgivarna får stå för kostnaderna själva, där skattemedel inte ska finansiera vårdskadorna, säger Stig Nyman.

Men vad händer om vårdgivarna är landstingets egna anställda? Blir det inte att bita sig själv i svansen? Landstingets misstag kommer att betalas med skattemedel. Om vi i stället ser på de privata vårdgivarna som anlitas via offentlig upphandling så kommer givetvis extra försäkringskostnader och riskanalys för felbehandling att räknas in vid anbudsförfarandet.

Jag tror inte att sjukvårdspersonal blir bättre på behandling av ekonomisk bestraffning. Det ökar bara stressen och den finns det redan nog av inom sjukvården. Inte minst i Stockholm.

En bättre lösning är att landstinget delar ut bonuspremier till sjukvårdspersonal där felbehandlingen varit lägst i regionen. Dela ut prisen i statshuset under mediebevakning. Då blir det ett nödvändigt konkurrensmedel. De företag som inte gör en seriös uppföljning och förbättring av sjukvården kommer att försvinna.

I USA diskuteras patientsäkerhet vad jag förstår mer utifrån nationella förebyggande insatser än bestraffning. Genom uppföljning av de felbehandlingar som gjorts på nationell nivå skapas nya rutiner och behandlingssätt. Till hjälp används dagens informationsteknologi och databashantering. Vikten läggs på att bygga upp en enhetlig standard som alla sjukhus kan använda för att förbygga och förhindra felbehandlingar i framtiden.

...

Inga kommentarer: