onsdag 12 september 2007

Hårda klimatpaket till fel adress?

En miljard kronor för vår jord. Men faller regnet där det behövs? 10 % går direkt till samarbetsprojekt i utlandet. Om jag får tänka lite okonventionellt vilket också SvD ledarblogg gör, så är det väl bättre med 10 % till Sverige och resten till utlandet? Sverige är tio gånger renare än Kina, men samtidigt hundra gånger mindre.

I klimatpaketet ingår även ett samarbetsavtal med Brasilien, som inom kort ger oss tillgång till den brasilianska etanolen producerad av sockerrör. Miljötekniskt är det helt rätt. Det jag saknar i det sexsidiga samförståndsavtalet mellan Konungariket Sveriges regering och Förbundsrepubliken Brasiliens regering är arbetaren som skördar sockerrör. Ordet arbetare, arbetsmiljö eller arbetsskydd eller någon snarlik synonym nämns inte någonstans i avtalet.

Kanske kommer det lite senare? Först får vi hjälpa till med avancerad teknikutveckling och få igång leveranserna till Sverige. Länderna är överens om "målet att främja ökning av andelen förnybar energi i den globala energimixen".

Näringsminister Maud Olofsson pressmeddelande från Näringsdepartementet:

Jag tror att vi både har mycket att bidra med och lära, säger näringsminister Maud Olofsson.

Lite trevande kanske men det är ju inte länge sedan Maud enbart hade det svenska jordbruket för ögonen, åtminstone enligt Carl B Hamilton, riksdagsman (fp). Annars kan jag tycka att svensk arbetsmiljö och arbetsskydd är en exportvara som Sverige med stolthet kan leverera redan nu. Men Brasilien sitter på skatten och där kommer jordägarnas rättigheter in. Riktigt moget för svenska förhållanden är det väl ännu inte.

När leveranser kommer från Brasilien så är det förhoppningsvis dags att fråga om vi kan få rättvisesymboler på etanolen. Lite dyrare men du och jag kan sova med gott samvete.
...

Inga kommentarer: