tisdag 28 augusti 2007

HÄDELSE I FRIHETENS NAMN

Lars Wiik får den publicitet han behöver för att utmana och provocera. Min helt personliga tolkning är att Wiik vill visa att det inte finns någon tabugräns för satir, varken inom religion, rasism eller politik – ordet blir helt fritt och utan skygglappar.

Just denna tanke tror jag drev ledarskribenten Lars Ströman NA till publiceringen av Wiiks karikatyr. Han är förvånad över demonstrationerna, men utrycker i samma andetag tydligt sin åsikt: "För mig hör frågorna ihop: Rätt till religionsfrihet och rätt att häda en religion."

I vår demokrati är inte hädelse en rättighet i sig. Den leder inte till en god samhällsutveckling där respekt och förståelse uppnås. Tvärtom föder den ofta hat mellan grupper som redan står långt ifrån varandra.

fredag 24 augusti 2007

Ett jätteingenting för ingen

Nu har man hittat ett gigantiskt tomrum i universum som är så stort att det tar en miljard ljusår att färdas genom det. Men det är ett antal miljarder ljusår dit, så innan vi vet om det egentligen finns så finns inte vi heller sedan ett par miljarder år. Eller… så är det just dit vi kommer om vi inte levt som vi borde. Hu jeda mig! Dags att leta efter glorian.

måndag 13 augusti 2007

VÅRDNADBIDRAG+FRAMTIDEN=HOPP
- Det är svårt att räkna in i framtiden

Varför skall allt vara som det alltid varit? Dagens barnomsorg behöver en renässans. Så vem får nobelpriset i ekonomi om 10 år? Förmodligen någon som ser längre in i framtiden än de flesta...

onsdag 8 augusti 2007

NOBELPRIS FÖR VÅRDNADBIDRAG
- eller när marknadsekonomi är som bäst

Vårdnadsbidraget är ingen romantisk kosmetiska utan behövs där barnomsorgen inte fungerar idag. Den ger en valfrihet som saknas för barnfamiljen och har inget med kvinnofälla att göra. Barnbidragets huvuduppgift har varit att få oss i fertil ålder att sätta barn till världen utan att det blir alltför ekonomiskt kännbart. För 20 år sedan hade vi problem med barnafödandet, men 90-talets babyboom har i stället gett oss andra problem.

Jag ser vårdnadsbidraget som en central spelbricka i samhällsmonopolet där vår attityd till barnuppfostran förändras. En förändring som leder till att vi föräldrar tar hand om våra egna barn när vi kan - och faktiskt umgås med dem. Förändringen måste vara värd mycket och det blir den när framtidens generationer växer upp under bättre förutsättningar. Jag kommer tillbaka till vad jag menar med "vara värd mycket" mot slutet, men först vill jag reflektera lite över 40 års samhällsutveckling.

Vi umgås mindre med våra barn idag än på 70-talet. Vi arbetar i högre tempo - med allt mer övertid. När vi kommer hem varvar vi ner vid datorn med lite onlinespel. Sedan kollar vi in börsen och kör en vända på Pricerunner för nästa inköp. Ungarna har antingen lagt sig eller kör sitt onlinespel som de fick i julas. Har vi gott ställt så har barnen egen TV på rummet.

När jag var barn på 70-talet så tog farsan ut mig på fotbollsplanen med andra farsor som kom till plan med sina söner. Det blev kvartersfotboll där 24:ans port spelade mot 30. Vi i nr 30 vann förstås!

När jag var barn så busringde jag som andra barn på tant Gretas dörr och kastade sten på aulans fönster. Tant Greta ringde hem. Hon hade känt igen min kalufs. Mor och far talade om att det inte var bra och att tant Greta var ledsen. Hon skulle nog bli glad om jag ringde på och stod kvar och bad om ursäkt. Tant Greta bjöd på kakor och så det var inte kul att busringa mer. Att jag pangat rutan kröp fram ur mig efter en längre tid. Bra att du ärlig sade pappa, men din veckopeng behövs för att betala rutan och så blev det.

Idag är jag pappa och inte så mycket bättre föredöme än vad min far var för mig. Men jag kan inte göra som tant Greta mot andras barn. Om jag frågor en 10-åring varför han smyger runt i trappen med en sprayflaska, så är svaret allt för ofta "Det skall väl du skita i – Gubbe". Vad bor dina föräldrar besvaras med "Det angår dig inte". Tar jag tag i armen så hörs det "Jag skall anmäla dig" eller "Min farsa dödar dig om du rör mig". Här är jämlikheten mellan könen fullständig. Killar och tjejer låter på samma sätt. Visst fanns det problem på 70-talet, men inte som idag. Klyftan mellan generationerna är för stor. Respekten och förståelsen är borta och därmed förmågan att prata med varandra.

Tillbaka till värdet av förändringen. Om ett vårdnadsbidrag skall ha ett bestående och eftertraktat värde så är det inte fel om det kan mätas i marknadsekonomiska termer. Idag saknas det kompetent personal inom flera sektorer. I vissa fall skjuts investeringar och forskning på framtiden för att det saknas folk på arbetsmarknaden. Hallundarånet mot en värdetransport förra året var gjort av proffs. I sitt slag var det välplanerat och raffinerat, men samtidigt ovanligt rått och våldsamt. Vad förlorar företag, försäkringsbolag och samhället totalt ekonomiskt på alla ”raffinerade” brott? Om dessa rånare i stället arbetat vid något forskningsinstitut med sin kreativa förmåga – vilka investeringar och vinster hade samhället i stället gjort?

Den som kan ta fram ett giltigt teorem som visar på det marknadsekonomiska sambandet till kommunalt vårdnadsbidrag får Nobelpriset i ekonomi runt 2017. Nu blev jag visst visionär och har du ännu inte tröttnat så är det dags att ta språnget till samhällssatiren.


tisdag 7 augusti 2007

COCA-COLA SMAKAR BÄTTRE
- Mänskliga rättigheter i Kina mot marknadens vällust

Vem vill vara utanför den kinesiska marknaden? USA vill inte. Det är till större delen oönskade amerikaner som sänds hem inför OS i Beijing. Coca-Cola meddelar glatt att bolaget nu investerar nästan 600 miljoner kronor i ett nytt Kinahuvudkontor och forskningscenter i Shanghai. De har redan 11 % av den kinesiska marknaden och mer lär det bli. Mänskliga rättigheter i OS anda? Nja, om de går sälja i en ny läskande smak så ställer USA säkert upp.

De engagemang som finns inom idrottsvärlden ger mer hopp, senast vid Amnestys seminarium som ägde rum under politikerveckan i Almedalen:

- Sveriges Olympiska Kommitté har sagt att de i samarbete med Amnesty utbildar de svenska idrottarna och deras ledare inför OS nästa år, berättade Karin Mattsson. Hon betonade också att Svenska Riksidrottsförbundet ska ta en diskussion med de nordiska riksidrottsförbunden om vi kan ha ett gemensamt förhållningssätt i frågan.

Vid OS i Beijing 2008 är det idrottsmännen själva som till stor del får visa vägen för mänskliga rättigheter. Om det krävs – kan en eller flera guldmedaljörers avhopp ge de signaler som behövs för att utvecklingen skall ta fart.

Amerikansk livsstil i sig tål nog inte mänskliga rättigheter i fastare form. Det kostar för mycket – ekonomiskt.

onsdag 1 augusti 2007

SEMESTERN KOM OCH GICK
- Det var roligare när jag var barn


Våra familjer fick i mitten av juli låna en strandstuga vid norra Vänern - inte så långt från Säffle. Någon dag innan vi åkte så målade vi i styrelsen om medierummet i hyresgästlokalen. Ena kortsidan fick en djärv marinblå nyans - även taket en hel meter in i lokalen! Där skall projektorduken sättas upp. Vid barnkalas blir det en sagohörna med små lysande stjärnor på himlen...

Aj! fy sjutton vad ont det gör! Jag står plötsligt i en löjlig 45 graders lutning med en halvtom färgpyts som häller ut sitt innehåll i färgtråget. Hallå! Kunde jag inte få ryggskott på ett mer heroiskt sätt? Räddat fru och barn från en Grizzly eller åtminstone ett vårtsvin. Burken innehåller ju inte ens en liter färg!

Jag är 45 bast. Är detta ett paradexempel på den smygande ålderdomen? Kroppsdelar slutar att fungera utan rimlig orsak. Fjantigt! Hem till familjen tar jag mig i den förödmjukande och klassiska skitställningen som hör till det Kronblomska släktet. Om två dagar börjar semestern. Kan pappa åka? Alla håller tummarna och ber en bön.

In med pappa i bilen. "Luta på huvudet pappa. Jag håller i benen!". Det tar emot men med en duns och ett skevt leende är jag på plats. Ett kolli är på väg till det underbara Säffle.

Väl framme är stugan just så där sagolik som i de glättiga turistbroschyrerna. Värmländsk faluröd romantik med öppen spis och horisontutsikt mot Vänern - inramad av en helt perfekt sandstrand 30 meter från verandan. Det badas från morgon till natt. Vattnet värms upp till 20 grader varje dag i den skyddade viken. Min son David och morfar ror ut på fisketur mellan vassen.

Men jag fryser av stelhet och verk. Voltarenen gör mig slö och jag känner mig mer som en sengångare - med solhatt och fleecetröja. Våra värdar undrade om vi kunde plocka bort nerfallna grenar och lägga på dynghögen. En perfekt uppgift för min hållning. Sakta lufsar jag runt i skuggan under träden och plockar bråte till dynghögen. En hel del bilder tar jag dock på de andras lycka och sista dagen kan jag faktiskt räta på ryggen och ta ett dopp. Frugan har tagit denna fulländade bild av mig - fast jag skulle ha varit en pojke på 10 år. Då hade minnet av detta smultronställe varit för evigt...