fredag 24 augusti 2007

Ett jätteingenting för ingen

Nu har man hittat ett gigantiskt tomrum i universum som är så stort att det tar en miljard ljusår att färdas genom det. Men det är ett antal miljarder ljusår dit, så innan vi vet om det egentligen finns så finns inte vi heller sedan ett par miljarder år. Eller… så är det just dit vi kommer om vi inte levt som vi borde. Hu jeda mig! Dags att leta efter glorian.

4 kommentarer:

Torbjörn Larsson sa...

Hmm? Poängen är att vi kan se det - så det finns bevisligen.

Politisk vitsippa men utan partitillhörighet sa...

Hej Torbjörn - Jag försöker inte förringa dess existens. Dess upptäckt ger absolut en extra kick i vår tillvaro. Det är dock också allmänt känt att mycket av det som idag glittrar på vår stjärnhimmel redan har slutat skina. Om vår sol av någon mycket osannolik anledning skulle sluta att lysa så kan du åtminstone njuta 8 minuter till. Något som ligger ca 10 miljarder ljusår bort är förstås mer osäkert att sia om. Om ”ingentinget” från detta ögonblick skulle krympa med en miljarddel per år så har det redan slutat att existera sedan ett par miljarder år tillbaka. Ett motsatt påstående går också att göra och då är tomrummet snarare 10 miljarder ljusår brett. Att vara eller inte vara, det är frågan ;-)

Torbjörn Larsson sa...

Ursäkta ett sent svar, jag har haft för mycket annat. Så för vad det är värt:

Då förstår jag hur du menar. Ja, avstånd i rum och därmed tid har sådana konsekvenser. Oftast så har det ingen betydelse, för vi betraktar populationer av liknande objekt. I det här fallet är det unikt, men det är också för stort för att med någon realistisk sannolikhet försvinna med någon känd process.

(Tekniskt så finns det sådana processer, men de har låg sannolikhet.)

Anonym sa...

lart mycket