fredag 16 oktober 2009

Pandoras ask är öppen
- byggherren lyfte bara på locket

... och först ut kom Lelånghus.

MEN... Hur kunde Lelånghus lyckas med att både bygga, få hyresgäster av Stockholms Bostadsförmedling och bli förvaltare till husen. Det borde vara en saga – men det är det inte.

  • Fanns det ingen fungerande lagstiftning?

  • Saknades direktiv mellan politiker och tjänstemän?

  • Fanns det inga rutiner för granskning av anbuden vid upphandlingen?


  • När tjänstemännen saknar verktyg får Hyresgästföreningen rycka ut som ambulans och brandkår. Några egna resurser har tydligen inte förvaltningen.

    Det är både tafatt och uddlöst när Stadsbyggnadskontoret utfärder nyttjandeförbud som drabbar oskyldiga hyresgäster. De utsatta blir bara oskyldiga spelbrickor i ett laglöst spel där förvaltningen saknar egna medel. Att enbart delegera vidare till Lelånghus och låta dem informera och utrymma huset, är dömt att misslyckas - med eller utan vite. Att det går ytterligare 10 dagar utan att förvaltningen lyfter ett finger gör inte saken bättre.
    När ett träd med rotröta behöver huggas ned används yxa.
    Att använda lösnaglar är fel. De duger inte ens att ta bort löven med.

    Justitieminister
    Beatrice Ask
    är bra insatt i problematiken. Hon lade i förra veckan fram en regeringsproposition till en ny lag, som mer effektivt tvingar oseriösa husvärdar att gå med på tvångsförvaltning. Den nuvarande lagstiftningen är för uddlös.

    Men visst vore det ännu bättre att inte bara se på biverkningarna. Att behandla symtom och inte orsak är dyrbart i längden. Vilken lag hindrar att det som hänt egentligen aldrig skulle kunna hända? Finns lagen så saknas kunskap hur den skall tillämpas.

    Med sitt civilkurage har Hyresgästföreningen
    kvalat in i en högre liga.


    Jag har en dröm klädd i rosa skimmer. Tillsammans sitter Hyresgästföreningens jurister med lagråd, politiker och förvaltning. Ett helt ny heltäckande lag växer fram som tillämpas med hela snickarverkstans artilleri. Där finns allt från skalpell till slägga. Byggbranschen får till sist sin Lex Maria. För att aldrig glömma - Lex Lelång blir dess bitterljuva namn.

    Det senaste är dock ett nytt sensationellt uttalande i TV4 från förvaltningen. Vad är det Leif Fransson, socialchef på Stadsdelsförvaltningen försöker säga? Skall verkligen de drabbade hyresgästerna behandlas “som hemlös som vilken som helst” och “då får man titta på hotellboenden och andra former av boenden... och alla som kommer att bo (där) får själva betala för den kostnaden”.

    Jag hoppas det bara är det fikonspråk som endast förstås av tjänstemän inom förvaltningen. Dumt det också. Men om det är vanlig svenska...

    Terje! Har du en ambulans till och en handfull jurister från Hyresgästföreningen? En grupptalan kan bli nödvändig.


    ...

    torsdag 15 oktober 2009

    Lelånghus har kanske byggt sitt sista hus

    Det kallar jag undersökande journalistik när den är som bäst. Per Ingvarsson, reporter på TV4 Stockholm, har fått in en riktig fullträff. En ful fisk sprattlar i nätet. Nu kan den granskas.

    Ewa Skalleberg, Biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket
    får tillreda fångsten Blir den halstrad eller kokt? Hade hon bara tidigare fått se filmen på hustaket hade hon direkt stoppat bygget. Redan i december 2008 gjorde jag ett par försök att prata med Arbetsmiljöverket. MEN fick endast tag i trötta inspektörer som inte hade tid. Det var synd.

    Arbetsmiljöverket tar i alla fall nu direkt kontakt med Lars-Erik Rhodin, vd på Lelånghus. Han har mycket att förklara. Hittills har han skickligt hoppat från kommun till kommun och lämnat byggförbud och olyckliga hyresgäster bakom sig. En riktig sol-och-vårare! Till synes sorglös och med hurtiga kommentarer, passar han bättre som komiker i Parlamentet TV4. I egenskap av byggherre blir det bara smaklöst. Svalöv kommun kan nu bli nästa mål.

    Jag kan dock inte sluta fundera på
    varför Lelånghus AB så enkelt kunde inta huvudstaden. Varken kommunansvariga eller Arbetsmiljöverket var vakna. I lugn och ro kunde husen i Rågsved växa upp som flugsvampar. Många från de berörda grannhusen har under tiden klagat mängder av gånger. Men ingen myndighet eller kommunansvarig reagerade och satte stopp för bygget.
    Varför blev det så?


    ...

    tisdag 13 oktober 2009

    Lelånghus - En fet råtta som bara haft otur

    Utan kontroll och förebyggande åtgärder kan ohyra sprida sig explosionsartat. Vad har det med byggherren Lelånghus att göra?! Inget alls - men det är en bra metafor för det som har hänt.

    Ingen laglig instans eller kontrollmyndighet har gjort något konkret. Ingen kontroll av byggherren och förvaltaren Lelånghus har gjorts – varken före eller under bygget. Knappt efteråt heller.


    1. Huset byggdes utan referenser
      - att byggherren kunde bygga.


    2. Inga skyddsföreskrifter följdes
      – varken för byggare eller omgivning.


    3. Hyresgäster tilläts flytta in
      - i ett utdömt hus.

    Det som hänt borde aldrig hänt. Allmänheten talar om för Arbetsmiljöverk, Stadsbyggnadskontor och Exploateringsnämnd vad som hänt. Men inga konkreta åtgärder görs - inte ens när hyresgäster flyttar in.
    Uttrycket “fem I tolv” är förbrukat.
    Kanske “kvart över ett” kan bli ett nytt?
    Att Hyresgästföreningen talar om för förtvivlade hyresgäster att nyttjandeförbud råder sedan måndadsskiftet är tragiskt.
    Det är bra gjort men verkligen inte deras jobb!

    Att låta råttan sanera sin egen ohyra är inte heller bra, men det är väl just det som hänt – eller?

    ...