torsdag 15 oktober 2009

Lelånghus har kanske byggt sitt sista hus

Det kallar jag undersökande journalistik när den är som bäst. Per Ingvarsson, reporter på TV4 Stockholm, har fått in en riktig fullträff. En ful fisk sprattlar i nätet. Nu kan den granskas.

Ewa Skalleberg, Biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket
får tillreda fångsten Blir den halstrad eller kokt? Hade hon bara tidigare fått se filmen på hustaket hade hon direkt stoppat bygget. Redan i december 2008 gjorde jag ett par försök att prata med Arbetsmiljöverket. MEN fick endast tag i trötta inspektörer som inte hade tid. Det var synd.

Arbetsmiljöverket tar i alla fall nu direkt kontakt med Lars-Erik Rhodin, vd på Lelånghus. Han har mycket att förklara. Hittills har han skickligt hoppat från kommun till kommun och lämnat byggförbud och olyckliga hyresgäster bakom sig. En riktig sol-och-vårare! Till synes sorglös och med hurtiga kommentarer, passar han bättre som komiker i Parlamentet TV4. I egenskap av byggherre blir det bara smaklöst. Svalöv kommun kan nu bli nästa mål.

Jag kan dock inte sluta fundera på
varför Lelånghus AB så enkelt kunde inta huvudstaden. Varken kommunansvariga eller Arbetsmiljöverket var vakna. I lugn och ro kunde husen i Rågsved växa upp som flugsvampar. Många från de berörda grannhusen har under tiden klagat mängder av gånger. Men ingen myndighet eller kommunansvarig reagerade och satte stopp för bygget.
Varför blev det så?


...

Inga kommentarer: