tisdag 31 december 2013

Tre guldpengar till tre tiggare

DN debatt tar Rothstein i från tårna för att skapa debatt om de som står längst ner i välfärdskedjan. En hemlös tiggare har i regel obefintliga resurser att själv göra något åt sin situation. Det går att kritisera ordvalet men ett mer välbalanserat hade förmodligen inte gått igenom mediabruset. Nu upprör Rothstein och får igång en välbehövlig debatt. Det ger honom även en möjlighet att utveckla temat i nästa inlägg på DN debatt. Bra gjort!

Vårt samhälle är idag mer segregerat. Skillnaden mellan de som har och inte har är större. Det är denna samhällsstruktur som Rothstein vill belysa med sin rubriksättning. Hade skillnaderna i Sverige eller kanske ännu tydligare i hela EU varit mindre så hade förmodligen det utbredda tiggeri vi alla ser runt omkring oss inte existerat.
Om jag dels dövar mitt eget samvete med att dela ut tre guldpengar till tre tiggare utmed min färd till Stureplan och dels sanktionerar ett välgörenhetssamhälle från förra århundradet så blir resultatet förödande. 
Att hjälpa någon att hjälpa sig själv saknas helt. Begreppet empowerment finns inte där guldpengen faller ner i bägaren.

...

Inga kommentarer: