söndag 10 maj 2009

HYRESRÄTT á la LELÅNGHUS
- Ej att förväxla med bostadsrätt


Äntligen är jag inte ensam. Det finns en Rosa i Rågsved som ser lika rött på Lelånghus, byggherre och husvärd i Rågsved, som jag. Att hon är vänsterpartist och jag kristdemokrat gör egentligen saken bara bättre. Hon har fått med sig ett borgarråd och de har på egen hand gjort en "besiktning" av studentskraporna på Bjursätragatan 6-8. De är lika arga som jag över hur dåligt allt är gjort och att de hus som byggs aldrig verkar bli klara i tid.

Jag har också en kontakt, Göran Oljeqvist som sitter för Kd i stadsbyggnadsnämnden. Han har i en månad försökt ta reda på mer och förhoppningsvis kommer Lelånghus att få det hett om öronen. Mina kontakter med hyresgästföreningen ha inte givit något så här långt. De har kanske fullt upp med att försöka stoppa ombildningar av hyreshus. Några är säkert fina investeringsobjekt sett ur köparens perspektiv.

I ett större perspektiv är jag orolig för att hyresrätten tillåts bli andra klassens flerfamiljshus. Bara ett par hundra meter bort byggs det nya bostadsrätter. Det märks att det är klasskillnad på de två byggherrarna. Ingen skulle satsa en miljon och flytta in i Lelångshus skeva hus med hål i taket. Huset på Bjursätragatan 52 ser faktiskt fallfärdigt ut redan innan någon flyttat in!

En dålig husvärd drar ofta till sig svaga hyresgäster - speciellt om det enda viktiga är att hyran är tillräckligt låg. Trygga och glada hyresgäster bor kvar länge. På Askersundsgatan är det mer ruljans på omflyttningen. Det skulle vara synd om förtätningen av Rågsved endast leder till mer segration.

Rent politiskt klingar det givetvis dåligt med Alliansens tanke - att blanda med bostadsrätter för att få en jämnare spridning av olika socialgrupper i förorterna. Bra hyresrätter ger säkert samma effekt - men dåliga gör det nog inte.

...

1 kommentar:

Captain JiNX sa...

Blogga gärna mer om hur det går, du skriver ju riktigt bra! De här "husen" gör mig ledsen...